100 km/ h’dan Sonra Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Direksiyon Titremesi Neden Olur?
100 km/ h’dan Sonra Direksiyon Titremesi Neden Olur?
Araçların direksiyon hâkimiyeti büyük önem taşıyan bir konudur. Normal sürüşlerde ve yüksek hızlı sürüşlerde can güvenliğimiz ve arabanın güvenliği için direksiyon hâkimiyetinin iyi olması gerekmektedir. Özellikle yüksek hızlarda 100 km/h‘dan sonra direksiyon titremesi gibi şikâyetler oluşabilmektedir. Araçlar seyir halinde iken 100 km nin üzerine çıktıklarında direksiyonlarının titremesinin farklı sebepleri olabilir.
Direksiyon titremesi neden olur sorusuna ilk olarak jantta kendini belli eden bir balans oluşmuş olma ihtimalinden bahsedilebilir. Yüksek hızlarda direksiyonda bir titreme oluşuyor ise ön tekerleklerin balans ayarının bozulduğunu düşünebilirsiniz. Eğer aracın arkasında bir titreme var ise arka tekerleklerin balanslarında bir problem olduğu anlaşılabilir. Araç 100 km nin üzerine çıktığında direksiyonda bir titreme oluşuyorsa bunun sebeplerinden bir tanesi de lastikler ile ilgili olabilir. Lastiklerin ömrünü tamamlaması, düşük hızlarda çok önemli sorunlar çıkarmaz ama yüksek hızlarda kendini belli eder ve direksiyonun titremesine sebep olur.
Araçların rot ayarlarında herhangi bir bozukluk olduğu zaman da direksiyon 100 km yi geçtikten sonra titreyebilir. Bu durumda rot ayarının yapılması gerekmektedir. Rot ayarları bilgisayarlardan yardım alarak yapılan bir işlemdir ve tekerlekler ile ilgili olduğu için aracın direksiyon kontrolünde doğrudan etkilidir. Ayrıca aracın ön takımına bulunan rot başları, salıncak ve rotillerdeki sıkıntılar, ya da bu parçaların bozulmuş olması özellikle yüksek hızda direksiyon titremesine ve kontrolünün kaybedilmesine neden olur.
Genellikle yüksek hızda giderken araçlarında direksiyon titremesi olan araç sürücüleri öncelikle balans ayarını kontrol ettirmek ve yaptırmak için adım atarlar ve araçlarını ustalara götürürler. Fakat bilinmesi gereken konu, araçların balans ayarlarının yapılabilmesi için öncelikle rot ayarlarının yapılması gerekmektedir. Direksiyon titremesine neden olan önemli etkenler arasında bulunan rot ayarlarının yapılması kendimiz ve aracımızda taşıdığımız kişilerin can güvenlikleri için çok önemlidir. Bu yüzden yüksek hızda giderken direksiyonunuzda en ufak bir titreme hissediyorsanız öncelikle rot ve balans ayarların kontrol ettirmek gerekmektedir. Daha sonra lastiklerin kontrol işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Eskimiş ve yıpranmış lastikler de yüksek hızda titremeye yol açtığı için zamanı geldiğinde değiştirilmesi gerekmektedir.
Merhaba Ali şuanda aynı sorunu ben yaşıyorum ve çözüm bulamadım , hangis utaya gittiysem şunu bunu deguştirelim dedi ama sonuç hala aynı . Motor takozlarıni ve şanzıman takozlarını değiştirdim çok bisey farketmedi .
Aracımda rot-balans yapıldı jant ve lastikler sıfır. 120 den 130 a çıktığım zaman direksıyonda yolu hissediyorum ve araba titremeye başlıyor 120 km ye indiğim zaman titreme kesiliyor.Bu motor takozu ya da şanzıman takozuyla alakalı bir durum mudur?