Previous Story
Abs Nedir Abs Nasıl Çalışır Abs’nin Tarihi Gelişimi
Posted On 19 Oca 2015
Comment: 0
Abs Nedir Abs Nasıl Çalışır Abs’nin Tarihi Gelişimi
Araç sürücülerinin daha rahat ve güvenli bir şekilde araçlarını kullanmalarını sağlayan çeşitli sistemler bulunur. Bu sistemlerden bir tanesi de Anti-Lock Brake System dir. Halk arasında Abs sistemi olarak bilinen bu sistem araçların özellikle kaygan zeminlerde ve ani olarak durması gereken durumlarda sorunsuz bir şekilde durmasını sağlamaktadır. Islak ve kaygan olan bir zeminde durulması gerektiğinde ya da ani bir engelin araç karşısına çıkarak fren yapılması durumunda tekerlerler bloke olur. Özellikle yüksek hızlarda frenleme yapıldığında kaygan ve ıslak zeminde araç savrulmaya ve kaymaya başlar. Bu durum araç sürücülerinin direksiyon hâkimiyetinin aniden kaybolmasına neden olur. Abs sistemi bu gibi durumların oluşmasını engellenmek için tasarlanmış ve planlanmış bir sistemdir. Araçlarında abs sistemi bulunan araç sürücüleri ıslak ve kaygan zeminlerde ani frenleme yaptıklarında direksiyon hâkimiyetlerini kaybetmezler.
Abs sistemi üç ana parçadan oluşmaktadır. Teker hız algılayıcıları, Abs hidroliği ve elektronik kontrol ünitesi sistemin çalışması için gerekli olan temel parçalardır. Teker hız algılayıcıları tekerlerin üzerinde bulunur ve tekerlerin dönüş hızını tespit eder. Abs hidroliği frene ne kadar kuvvetle basıldığını tespit eder, ayrıca her tekere uygulanan fren basıncı da bu parça sayesinde öğrenilir. Elektronik kontrol ünitesi diğer parçaların yardımı ile ölçülen teker hızı ve fren basıncını kısa bir sürede analiz eder ve sitemin çalışmasını sağlar. Abs sisteminin çalışması için araçtaki tekerleklerin herhangi bir tanesinde frenleme yapıldığı sırada durma eğiliminin olması gerekir. Abs sisteminin sürücüler açısından en büyük avantajı frenleme esnasında direksiyon hâkimiyetinin kaybolmamasıdır.
Abs sistemi bulunan bir araçta frenleme yapıldığında sistem fren basıncını dört tekerlek üzerine dağıtır ve tekerleklerin kilitlenmesini engeller. Abs sistemi devreye girdiğinde araç sürücüleri tarafından anlaşılabilen bir sistemdir. Araçtan gelen mekanik bir ses ve fren pedalının sertleşmesi sistemin devreye girdiğinin bir göstergesidir. Aracın hâkimiyetinin kaybedilmemesi için sistem devreye girdiğinde frene basılmaya devam edilmesi gerekir. Aracı durdurmaya çalışırken fren pedalının pompalanması sistemin düzgün çalışmasına engel olabilir. Bu yüzden fren duruş anında fren pedalına basılmaya devam etmek gerekir. Abs sisteminin çalışmaya başladığı anda çıkardığı sesler ve fren pedalının titremesi normaldir. Araç sürücülerinin sistem hakkında bilgi sahibi olması bu seslerin ne anlama geldiğini bildikleri için panik yapmamalarını sağlar. Abs sistemi olan araçlar normal frenleme sistemine sahip olan araçlara göre daha kısa durma mesafelerine sahiptir. Ancak bu durum abs sisteminin her koşulda duracağı anlamına gelmez. Çünkü araçların yaptıkları hızlar ve durmak istedikleri mesafe ile ilgili fiziksel bir durum söz konusudur. Yüksek hızda ilerleyen bir aracın frenleme sistemi ne olursa olsun durma mesafesi çok kısa olmaz. Bu yüzden abs li araçlarda bile trafikte seyrederken sürüş mesafesine dikkat edilmeli ve aradaki mesafe her zaman korunmalıdır.