• AnaSayfa
  • MR Kültür
  • Teknik Bilgi
  • Otomobillerin Teknik Özellikleri
  • Haberler
  • Yurt Dışından Araç Getirmek
  • Otomobil Terimleri Sözlüğü
facebook
twitter
youtube
google_plus
email
info@modifiyeruhu.com
  • AnaSayfa
  • MR Kültür
  • Teknik Bilgi
  • Otomobillerin Teknik Özellikleri
  • Haberler
  • Yurt Dışından Araç Getirmek
  • Otomobil Terimleri Sözlüğü
YENİ YAYINLAR
Fiat 131 Mirafiori ABARTH Gr.4 Restorasyon Projesi
Saab 900NG Restorasyon Projesi
Rover 220 Turbo Restorasyon Projesi
Alfa Romeo GTV Spider Teknik Özelliği (1993-2004)
Alfa Romeo GTV Teknik Özelliği (1993-2004)
Alfa Romeo 164 Teknik Özelliği (1987-1998)
Alfa Romeo 155 Teknik Özelliği (1992-1998)
Axon
Autobianchi
Austin

Arabam Rolantide Sürekli Titreme Yapıyor. Rolanti Sorunsalı ve Çözümü

Posted On 10 Ara 2015
By : ModifiyeRuhu
Comments: 176
Tag: arabam rolantide titriyor, aracım rolantide dalgalanma yapıyor, Lpg li arabam sürekli rolantide titreme yapıyor, rolanti düzensizliği ve nedeni, rolanti problemi, rolanti problemi nasıl çözülür, rolanti problemi neden olur?, rolanti problemi ve çözümü, rolantide düşük devir problemi, rolantide yüksek devir problemi

Arabam Rolantide Sürekli Titreme Yapıyor. Rolanti Sorunsalı ve Çözümü

Aracı çalıştırdıktan sonra, aracınızın vitese geçirilmeden beklediği dönem rolanti olarak adlandırılmaktadır.

Araç, bu dönemde devrini 1000 devire seviyesinde tutarak stop etmeden çalışmaya devam eder. Birçok kişiye göre bu oldukça olağan bir durumken, araçlarda oldukça karışık bir aksam ile rolanti sağlanmaktadır. Bu sebeple belirli dönemlerde araçların rolantisinde problemler olabilir.

Rolantide titreme olması, aracın en yaygın problemlerinden birisidir. Birçok araç kullanıcısı aracının rolantide titrediğini, uzun süreli titreme sonrasında stop ettiğini belirtmektedir. Bu durumlarda rolantideki arızaya sebep olabilecek çok sayıda unsur olabilir. Motorun birçok farklı kısmındaki problem aracın rolantide titremesine sebep olabilir.

rolanti-problemi-ve-çözümüAraç Bakımlarının Rolanti Sorunundaki Önemi

Araçların genel bakımları belirli kilometreler de aksatılmadan yaptırılmalıdır. Bu bakım işlemlerinde araçların her aksamı ayrıntılı bir şekilde kontrol edilir. Günümüzde bu işlemler tamamen bilgisayarlar ile yapılmaktadır. Bilgisayarların araçların motor kısmında yer alan parçaların, ne verimle çalıştığını ya da nasıl problemleri olduğunu yetkili kişilere anında bildirmektedir. Bu sayede aracın her kısmı kısa sürede incelenir ve sorunlu kısımlar belirlenir.

Rolantide titreme sorunu, motorun birçok farklı kısmında olabilecek bir arızadan kaynaklandığı için bakımlar sırasında göze çarpan bir sorun bu titremenin sebebi de olabilir. Bakım işlemleri dışında rolantide titreme probleminin tespit edilmesi işlemi oldukça zahmetli ve zaman alan bir işlemdir. Bakımlar sırasında bujide, hava filtresinde ya da yakıt pompasında ortaya çıkan bir sorun aracın rolantide titreme problemi yaşamasına sebep olabilir.

LPG’li Araçlarda Rolantide Titreme

LPG taktırılmış araçlarda rolantide titreme problemi daha sık görülmektedir. Bu sebeple de genellikle LGP’li araç kullanıcıları rolantide titreme problemi ile karşılaştıklarında sorunun LPG sisteminden kaynaklandığını düşünerek önemsemezler. Ancak bu doğru bir tavır olmayacaktır. Araçlarda LPG sistemi ile uyumun sağlanamaması sebebiyle titremeler meydana gelebilir. Bu durum son dönemde sıralı otogaz sistemleri ile değişmiştir. Birçok LPG sistemi artık benzin ile çalıştırıldıktan bir süre sonra LPG kullanımına geçer. Bu sebeple de aracın rolantide titreme problemi ilk çalıştırmada LPG kaynaklı olmaz. Araç ilk çalıştırıldığı anda titreme yapmıyor ancak sonrasında belirli bir süre gidince ve ışıkta ya da farklı bir sebeple duraklama yapıldığında oluyorsa bu durum LPG’den kaynaklı olabilir.

Genellikel bu durumlarda LPG’li araçların LPG’sinden kaynaklı bir sorun varsa kelebek takımının bakımının yapılması ön görülmektedir. Eğer sorun düşünüldüğü gibiyse kelebek takımının temizlenmesi sorunu düzeltebilir. Ancak kelebek takımının temizlenmesi kişilerin tek başın yapabilecekleri bir işlem değildir. Kişiler basit anlamda motorun üzerinden kelebek takımı silmek ya da farklı bir yöntemle temizleyemez. Bu işlem için kişilerin profesyonel yardım alması gerekmektedir. Kişiler bu aşamada servislere giderek kelebek takımını temizletebilirler. Bu işlemlerde uzman kişiler kelebek takımını tamamen sökerek parçaları özel cihazlar ile temizlemektedirler. Sonrasında da olması gerektiği şekilde tekrar yerine montajı yapılır. Bu sayede LPG’li araçların rolantide titreme sorunu çözülebilir. Ancak her LPG’li aracın titreme problemi bu şekilde çözülemeyebilir. Servise götürülerek tam bir bakım yapılması bu durumun sebebinin doğru öğrenilmesini sağlayacaktır.

Rolantide Titremenin Diğer Sebepleri

Üst kısımda sıkça bahsettiğimiz gibi titreme sorunları motorun herhangi bir kısmında olabilir. Motorda yakıtın yakılmasında bir sorun olması bunlardan ilkidir. Eğer yakıt gerektiği gibi yakılmıyorsa araç bu yakıttan istediği verimi alamaz. Bu da rolantide titreme sorununun ortaya çıkmasına sebep olur. Yakıtın rolantiye etkisi net bir şekilde bilindiğinden, aracın sıklıkla kullandığı yakıtta değişiklik de kısa süreli titremelere sebep olmaktadır. Bu sebeple uzmanlar kişilerin sürekli farklı yerlerden yakıt almasını da önermezler. Motor bağlantılarında yaşanan bir gevşeklik de titreme sorunlarının oluşmasına sebep olabilir. Bu bağlantıların sıkılaştırılması gereklidir. Ancak bağlantıların gevşekliği kolaylıkla belirlenemez. Bunun için de kapsamlı bir araştırma yapılması gereklidir. Motorun içerisinde yer alan hortumlarda yaşanan problemler rolantide titreme probleminin oluşmasına sebep olabilir. Hortumlarda sıcak sebebiyle yaşanan aşınmalar, hortumların sıkışması, katlanması ya da kopması bu sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Bu tarz problemlerin tamamı titreme sorununun sebebi olabilir. Bu kadar çok seçenek olduğundan kişilerin titreme problemine kendilerinin çözüm getirmesi doğru değildir. Kısa sürede aracın servise gösterilmesi en doğru seçenek olacaktır.

  • google-share
Previous Story

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Next Story

Benzin Şamandırası Arızalandı Nasıl Tamir Ederim?

176 Comments

  1. Avatar
    umut 30 Kasım 2022 at 08:57 Reply

    Soketleri ve tesisatı kontrol ettirin yüzde doksan isiniz cozulecektir👍

  2. Avatar
    Noname 08 Şubat 2021 at 05:54 Reply

    Tofaş ve benzeri karbüratörlü araçlar için bu anlattığım aracınız sabah ilk çalıştırmada biraz geç çalışıyorsa ve çalıştığında az ses tonunda bişey şık şık şık diye ses çıkartıyor sonradan geçiyorsa ve hararet yükselince direksiyonda motord titreme yapıyorsa büyük ihtimal ile sorununuz ya subab ayarı yada, subaplarda.

  3. Avatar
    Selçuk Barut 21 Aralık 2020 at 20:57 Reply

    Rölantide titremenin kalkışta titremenin klima açınca titremenin yüzde 90 nedeni sağ motor kulağı yıpranması veya kopmasıdır. Paranızı boş yere harcamayın. Orijinal takoz dışında takoz almayın paranız çöpe gider. 2 kez bu sorunu yaşayan biri olarak yazıyorum.

    • ModifiyeRuhu
      ModifiyeRuhu 24 Ocak 2021 at 22:12 Reply

      Sitemizde değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.

  4. Avatar
    Okan 31 Ağustos 2020 at 23:10 Reply

    Rolantide dalgalanma söz konusu bile değil ama sadece ışıklarda dururken titreme mevcut olup yuksek hızları kadar cok rahat cıkıp sorunsuz ilerleyebiliyorum titremenin geçmesi için gaza dokunmam yeterli ama sorun bulunamıyor

    • Avatar
      ilker 02 Kasım 2020 at 12:19 Reply

      Aynı sorun bende de var cozuldu mu seninki?

  5. Avatar
    adem 03 Ağustos 2020 at 05:16 Reply

    Slm aracim 2008 dodge nitro aracimla uzun yol yaptim aracim yolda kaldi motorunda tak tak sesler var bende cekiciye koydum an yakin sanayiye göturdum bir kac ustaya gösterdim motor yatak sarmiş dediler ve ne yapmam gerektigini söyledim ustaya 3800 tl masrafı var bende ne yapilicak sordum ustaya kol yataklarını deyiştirecegiz ve bakimlarini yaptiktan sonra aracin duzelicek ve bir hahta sonra bitim aracimi almaya aracim motorunda tak tak sesi gitmişti ama cok asiri salantı var usta bana enjektörde yapılması lasim bu sarsıntı ondan bende tamam yaptıralım enjektörede 2700 harcadım ve aracımın motoru duzelmedi ve sarsıntı calişıyor ordan cekiciye koydum istanbula getirdim suan aracimı kulanamıyorum bana yardımcı olabilirmisiniz şimdiden tesekurler

  6. Avatar
    05360152679 03 Ağustos 2020 at 05:11 Reply

    Slm aracim 2008 dodge nitro aracimla uzun yol yaptim aracim yolda kaldi motorunda tak tak sesler var bende cekiciye koydum an yakin sanayiye göturdum bir kac ustaya gösterdim motor yatak sarmiş dediler ve ne yapmam gerektigini söyledim ustaya 3800 tl masrafı var bende ne yapilicak sordum ustaya kol yataklarını deyiştirecegiz ve bakimlarini yaptiktan sonra aracin duzelicek ve bir hahta sonra bitim aracimi almaya aracim motorunda tak tak sesi gitmişti ama cok asiri salantı var usta bana enjektörde yapılması lasim bu sarsıntı ondan bende tamam yaptıralım enjektörede 2700 harcadım ve aracımın motoru duzelmedi ve sarsıntı calişıyor ordan cekiciye koydum istanbula getirdim suan aracimı kulanamıyorum bana yardımcı olabilirmisiniz

  7. Avatar
    Berkan ALTAYTAŞ 03 Nisan 2020 at 01:05 Reply

    Merhaba aracım 2017 model 1.6 benzinli opel astra j kasa aracıma hiç lpg takılmadı. Rolantide çalışırken motor arada titreme yapıyor neden olabilir?

    • Avatar
      Erseniz 27 Mart 2021 at 11:00 Reply

      Bendede aynı durum var esp ışığı yaktı bujiler ve ateşleme bobini değişti belli bir süre kullandım gene ayni durum ortaya çıktı

  8. Avatar
    Sercan 04 Temmuz 2017 at 16:01 Reply

    İyi günler. 2008 focus 1.6 100hp araba rölantide titreme yapıyor. Benzin veya lpg farketmiyor. Zaman zaman rölantide iken ibre aşağı inip yukarı çıkıyor ve normal seyrine geliyor. Tabii titreme devam ediyor. Ayrıca zaman zaman birinici ve ikinci viteste gaz yemiyor, çekişi düşüp,sönecek gibi oluyor(lpg ve benzin farketmiyor) Zaman zaman dalgalanma olduğunda stop ettiği de oldu. 20000 km önce ağır bakımları yapıldı, subaplar ve benzin pompası da değişti. Oksijen sensörü de değişti.Benzini tek yerden almaktayım. İki ay önce boğaz kelebeği temizliği de yapıldı ancak sorun devam etmekte. Birkaç ustaya gittim bunun normal olduğunu, araçtaki titremenin makul seviyede olduğunu söyledi. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    • Barkın ÇELİK
      Barkın ÇELİK 04 Temmuz 2017 at 22:18 Reply

      Merhaba Sercan Bey;
      Aracınızı bilgisayara bağlatarak sorun tespiti yaptırmanız en doğrusu olacaktı. Ancak bu kadar olay olduğu için pek birşey diyemiyorum. Anlattıklarınız neticesinde yıllar önce yaşadığım hava akışmetresi problemi aklıma geldi. Bu sebeple ilk başta aracınızın MAF/Hava Akışmetre sensör girişlerini switch bağlantısını kontrol edin. Switchlerde sorun yoksa aracınızın hava akış metresinin temizliğini yapıp test ederek şansınızı denemenizde fayda var. Google’a, Yandex’e, Bing’e veya Yahoo gibi arama motorlarına hava akış metre temizleme sıvısı, maf temizleyici yazarak piyasada önerilen temizleyici sıvısını temin edin. (50TL civarı) Ardından temizleyicinin klavuzunda belirtilen talimatlara göre hava akış metrenizin temizliğini yapın. Temizliği yaparken sakın fırça vb. ürün kesinlikle kullanmayın. Maf/Hava akış metre çok hassas bir parçadır. Zamanında ben kendi aracımda fırça yardımıyla temizlemeye kalktığımda ufacık parça için 460 Euro gibi bir zarara yol açmıştım. Maf sensörünüzü temizlediğinizde sorununuz devam ediyorsa Bosch Car Servislerine giderek aracınızı bilgisayara bağlatarak arıza tespiti yaptırmanızda yarar görmekteyim. Hatta siz ilk olarak Bosch servise giderek aracınızı bilgisayara bağlatarak arıza tespiti yaptırın yoksa sanayide ustalarımızın değiştirmeyeceği parça kalmayacaktır.


Older Comments

Yorum Yaz Cevabı iptal et

*
*

Benzer Teknik Bilgiler

0

Debriyaj Ömrünü Kısaltan Sürücü Davranışları

Manuel vitesli otomobillerde debriyaj sisteminde yaşanan problemlerin erken zamanda ortaya çıkış sebebi genellikle sürücüler tarafından yapılan
Posted On 18 Tem 2017
1

Bağımsız Süspansiyon Nedir? Bağımsız Süspansiyon Sisteminin Avantajları

Yol tutuşu iyi olan otomobillerde çok sık duyarız “bağımsız süspansiyon” ifadesini. Bağımsız süspansiyon otomobilin süspansiyon
Posted On 14 Tem 2017
0

Motor Kulağı Nedir? Motor Kulağı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Motor kulağı otomobilin motorunu şasi veya taşıyıcı aksama bağlantısını sağlayan taşıma elemanıdır. Otomobilden otomobile yapısal farklılı
Posted On 26 Haz 2017
0

Fan Controller Nedir? Ne İşe Yarar?

Otomobillerde motora mekanik olarak bağlanan radyatör soğutma fanı, daha sonraki yıllarda tercih edilen termikli fanlar, yakın geçmişte tercih
Posted On 18 Haz 2017
0

Off Road Aracı Nasıl Yükseltilir?

Hepimizin bildiği gibi asfalt yol dışında, arazi şartlarında yol alabilen araçlara off-road araçları denmektedir. Bu araçların normal
Posted On 16 Haz 2017
0

Termal Emme Manifold Contası Nedir? Ne İşe Yarar?

Yüksek performanslı ve performansı arttırılmış motorlarda başlıca sorunlardan biri yüksek seyreden ‘’IAT’’ (intake air temperature yani Türkçesi
Posted On 16 Haz 2017
0

Water-Methanol Injection Kit Nedir?

Methanol 108 oktana sahip bir alkol türevi yanıcı kimyasaldır. Water-Methanol Injection Kit ile motorunuzun içine doğru oranda su –
Posted On 09 Haz 2017

Spor Helezonun Zararlarları Nelerdir?

Modifiye denince akla ilk gelen değişikliklerdendir spor helezon kullanmak. Spor helezonun başlıca farklılığı normal helezonlara göre daha sert
Posted On 28 May 2017
0

Far Temizliği Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Günümüz otomobillerinin büyük çoğunluğunda güvenlik ve ağırlık faktörü nedeniyle plastik far kullanılmaktadır. Cama göre oldukça hafif ve güvenli
Posted On 28 May 2017
0

Şasi Güçlendirme Nedir? Nasıl Yapılır?

Günlük kullanım için tasarlanıp üretilen otomobiller üretim maliyetleri, ağırlık dolayısıyla yakıt tüketimi gibi nedenlerle olabileceklerinden
Posted On 28 May 2017
5

Radyatör Değişimi ve Doğru Tip Radyatör Seçimi

Otomobillerin geleneksel motorları içten yanma prensibi ile çalışır. Yakıt – hava karışımının yanmasıyla ortaya çıkan enerjinin ısı kısmı
Posted On 28 May 2017
0

Rollcage Nedir?

Kaza yapan yarış otomobillerinin içinden sağlam çıkan pilotlar dikkatinizi çekmiştir elbet. Bu yazımızda sizlere yarış otomobiller
Posted On 27 May 2017
Sitede belirtilen tüm marka, model ve alt modellerin tüm hakları marka sahibine aittir. Sitede sadece ürün tanımlama amacı ile kullanılmıştır. Sitemizde yayınlanan içerik, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
© Copyright 2013-2022, Modifiye Ruhu.
Web Tasarımı ve Web Hosting Hizmeti