Previous Story
Elektrikli Otomobil Nedir?
Posted On 31 Eki 2015
Tag: Elektrikli Otomobil Alınır mı, Elektrikli Otomobil Bakım Masrafı, Elektrikli Otomobil Fiyatları, Elektrikli Otomobil Nasıl Çalışır, Elektrikli Otomobil Nedir, Elektrikli Otomobiller Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak, En İyi Elektrikli Otomobiller, Hangi Marka Elektrikli Otomobil, İkinci El Elektrikli Otomobil, Türkiye'de elektrikli otomobil, Türkiye'de ikinci el elektrikli otomobil alınır mı
Elektrikli Otomobil Nedir?
Günümüzde çeşitli yakıtlar kullanmak vasıtası ile hareket sağlayan araçlar, kullanıcılar tarafından halen aktif olarak tercih edilse dahi bir takım dezavantajları bulunmaktadır. Bu dezavantajlardan bazıları; bu tip yakıtlar kullanan araçların atmosfere saldıkları zararlı gazların karbon emisyonundan dolayı atmosfere karışması ve sera gazı etkisi yaratması, ayrıca bu tarz yakıtların kısıtlı (elektriğe göre) ve maliyetli olmasıdır.
İlk adımlarının atılması 20 yıl öncelere dayanan; ancak bir süre popülerliğini yitirdikten sonra son yıllarda yeniden aşırı derecede de popüler hale gelen elektrikli otomobiller, teknik olarak geniş depolama kapasitesine sahip bataryalarında depoladıkları elektrik enerjilerini kullanarak elektrik motorlarında hareket enerjisi elde eden ve bu hareket enerjisi ile ulaşımı sağlayan araçlardır.
Elektrikli araçlar, yüksek verimli elektrik motorları kullanmaktadırlar ve bu sayede içten yanmalı motorlara kıyasla %80 oranında enerji tasarrufu sağlamaktadır. Aynı zamanda çevreye karşı duyarlı, doğayı kirletmeyen, aşırı gürültüye sebep olmayan, insan sağlığına olumsuz etkileri bulunmayan özellikleri gibi artıları da bulunmaktadır.
Elektrikli Otomobiller Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak?
Elektrikli araçlar dünya genelinde aktif olarak kullanılmaktadırlar; ancak yine de batarya ömürlerinin kısa olması, menzillerinin kısa olması, performanslarının diğer yakıt türlerini kullanan araçlara göre daha düşük olması, şarj dolum işlemleri için harcanması gereken zaman gibi faktörler bu kullanım oranının artmasında engel konumunda olmaktadır.
Bu yüzden elektrikli araç üreticilerinin geneli,bu tarz sorunları önlemek adına ve adeta bir geçiş aşaması olan hibrit otomobilleri piyasaya sürmüşlerdir. Hibrit (melez) otomobiller, hem benzin, hem elektrik ile çalışan otomobiller olarak düşünülebilir. Bazı durumlarda benzin kullanımı gerçekleştirilirken, bazı durumlarda elektrik kullanımı gerçekleştirilmektedir. Bu sayede hem daha yüksek bir performans sergilenmekte, hem de sürücülerin yukarıda bahsedilen endişeleri ortadan kaldırılmaktadır.
Hibrit otomobillerde hem benzin motoru, hem de elektrik motoru bulunmaktadır, aynı zamanda yakıt için de hem yakıt tankı, hem de akü bulunmaktadır.
Bir çok markanın aktif olarak üretmekte olduğu hibrit araçlar da elektrikli araçlar kategorisinde ele alınmakta olup dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahiptirler ve bu kullanıcıların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ancak yalnızca elektrik ile çalışan araçlar (ki bu araçlar da mevcut ve kullanılmaktadır) üzerindeki iyileştirmeler tamamlandığında (menzili arttırıldığında, dolum işlemi hızlandığında, kablosuz dolum vb. inovasyonlar gerçekleştirildiğinde), yani kullanıcılar için bu araçlar da benzin, dizel ve hibrit araçlar kadar tatmin edici olduğunda tamamen elektrikli otomobillerin sayısının yüksek oranda artacağı düşünülmektedir. Örneğin İsveç’te 2023 yılından itibaren elektrikli haricindeki araçların kullanımının yasaklanacağı şeklinde bir ifadede bulunulmuştur ve bütün Avrupa ülkelerinde verilen önem bu şekildedir. Amerika da da elektrikli araç kavramı oldukça fazla önem arz etmektedir. ABD Başkanı Obama’nın hedefi, 2015 yılı sonunda ABD genelinde 1 milyon elektrikli araç sahibi vatandaşın bulunmasıdır ve çalışmalar bu uğurda devam etmektedir.
Özetle, zaten kullanılmakta olan elektrikli otomobiller her geçen gün popülerliğini arttırmaktadır ve hem sağlık, hem verimlilik, hem de ucuz kullanımları gibi faydalarından dolayı kısa zamanda çok daha fazla oranda kullanılma potansiyeline sahiptirler.
Türkiye de Elektrikli Otomobil Alınır mı?
Ülkemizde de dünya genelinde olduğu gibi yaygınlaşan elektrikli otomobil kavramı; popülerliğinin yanında bir takım dezavantajlara sahiptir. Şöyle ki: Özellikle Türkiye de yaşayan kişilerin elektrikli otomobilleri tercih etmemelerinin sebepleri:
-
Dizel veya benzinli araç fiyatlarına göre (normalde aradaki fiyat farkından dolayı dizel otomobil alınırken bile çeşitli endişeler bulunmaktadır) yüksek fiyatlı olmaları; araç sahibi olmayı planlayan kişilerin çoğu, henüz yeni bir kavram olan elektrikli araçların fiyatlarının popülerliğinden dolayı yüksek olduğunu ve ilerleyen zamanlarda düşeceğini düşünmektedir. Bu nedenle elektrikli otomobil almayı düşünse dahi, bunu ertelemektedir.
-
Elektrikli otomobil sektörüne ciddi yatırımlar yapan firmalar bulunmaktadır ve bu sayede bu alandaki teknolojiler her geçen gün gelişmektedir; ancak mevcut gelişimler dahilinde “batarya ömrü” konusu kullanıcıların gözünü bayağı korkutmaktadır. Bu konuyu daha detaylı açıklaman gerekirse; neredeyse bütün markalar batarya ömürlerini 10 yıl olarak belirtmektedirler ve bataryalarının ücreti yaklaşık olarak 10000 TL civarındadır. Bu tip araçları uzun süreli kullanım ve yakıt tasarrufu amacıyla alan kişilere de 10 yıllık 10000 TL ücret ödemek haliyle fazla gelmektedir.
-
Yukarıdaki maddenin belki çözümü, belki de daha da kötü hale gelmesini sağlayan bir durum ise; bazı markaların bataryalarını satmak yerine kiralamasıdır. Bu sistemde araç sahipleri, bataryalardan faydalanabilmek için her ay düzenli olarak üreticiye kira ödemek durumundadır. Kira ücretleri vb. net olarak bilinmemekle birlikte, genel anlamda araç almayı düşünen kişilerin bu sistemden kaçındıklarını bilmek gerekmektedir.
-
Ülkemizde yalnızca elektrikli araçlarda değil, bütün araçlarda yaşanan en büyük sorun belki de vergi sorunudur; ancak elektrikli araçlarda neredeyse diğer tüm ülkelerin teşvik amaçlı vergilendirme yapmamaları uygulamalarının yanısıra, ülkemizde ne yazık ki sürücüleri elektrikli araç alanına yöneltecek teşvikler bulunmamaktadır. Bu tarz uygulamalar ile kullanıcıların elektrikli araçlara yöneltilmesi akıllıca olacaktır.
-
Elektrikli araç denilince ilk akla gelen konu şarj olmaktadır, gelmelidir de. Full dolu bataryayla gidilebilen mesafe markadan markaya değişiklik göstermektedir ve her geçen gün bu menzilini arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir; ancak menzil ne olursa olsun elbet bir yerde aracın bataryasının yeniden doldurulması gerekecektir. Bu işlem için diğer ülkelerde genellikle şarj dolum noktaları yaygın şekilde bulunmaktadırve bu alanlarda yapılan girişimler arttırılmaktadır; ancak Türkiye de belediyeler gibi kurumlar tarafından şarj dolum noktaları adına neredeyse hiçbir girişim yapılmamaktadır.
-
Elektrikli araç denilince akla cep telefonları gibi elektrik sistemleri gelmektedir; ancak bu araçların dolum sistemi biraz farklıdır. Genellikle elektrikli otomobil alan kullanıcıların dolum aparatlarını da almaları gerekmektedir. Dolayısı ile ek masraf kalemi olan bu harcamalar da sürücüleri caydırıcı faktörler arasındadır.
Yukarıdaki maddeler Türkiye de elektrikli araçlar hakkındaki dezavantajları ifade etmektedir; ancak T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın açıklamaları dikkate alındığında Türkiye de elektrikli araç konusu üzerinde çeşitli çalışmaların yapıldığı, bu yeni teknoloji ile ilgilenildiği gibi çıkarımlar yapmak mümkündür. Öyle ki; yakın zamanlarda ilk yerli elektrikli otomobillerin tanıtımı yapılmış ve testleri gerçekleştirilmiştir. Çeşitli özelliklere sahip bu otomobiller sayesinde yukarıdaki maddelerin birçoğu ortadan kaldırılmış olacak ve Türkiye de de elektrikli araç kavramı hak ettiği önemi kazanacaktır.
Türkiye de İkinci El Elektrikli Otomobil Alınır mı?
İkinci el araç alım – satım sitelerinde, oto galerilerinde ve diğer bazı satış yapan kaynaklarda çok fazla olmamakla birlikte elektrikli araç seçenekleri de mevcuttur. Elektrikli araçların ikinci el almanın prensipte ikinci el benzinli veya dizel araç alımından farkı bulunmamaktadır. İkinci elde her zaman dikkat edilmesi gereken konulara yine dikkat ederek alım işlemi gerçekleştirilebilir; ancak elektrikli araçta biraz daha titiz incelemelerde bulunmak gerekebilir.
Bu durum ikinci el elektrikli araç almayı düşünen sürücülerde bir takım endişelere yol açmaktadır. Örneğin normal motora sahip bir aracı ikinci el olarak almak istediğinde, kullanıcılar öncelikle ilgili servislere, sanayide bulunan yetkili kişilere aracı göstermekte ve bir sorun olup olmadığından emin olmaktadırlar; ancak elektrikli araç yeni bir kavram olduğundan, bu araçların motorlarındaki yetkinlik henüz içten yanmalı motorlarda bulunan seviyelere ulaşamamıştır. Bu yüzden ikinci el elektrikli araçların incelenmesinin daha iyi bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Herhangi bir kazası, hatası vb. durumu bulunmayan ve bir sebepten ötürü satışta olan ikinci el aracı ele alalım. Bu araçlar henüz yeni çıkan araçlar olduğundan birçoğu, sahipleri tarafından iyi bir şekilde kullanılmış, gerekli bakımları özenle yapılmış, aracın içi ve dışına dikkat edilmiş ve az kilometre yapmış araçlar olmaktadırlar. Bu gibi faktörler dahilinde, doğru incelemeler gerçekleştirildiğinde ikinci el elektrikli otomobil almak (hemen hemen aynı otomobile daha uygun fiyatlarla sahip olmak) mantıklı bir hareket olarak görülebilir.
Hangi Marka Elektrikli Otomobiller Tercih Edilmeli?
Benzinli ve dizel otomobil üretici markaların bir çoğu, aralarındaki rekabeti hibrit ve elektrikli otomobil üretimine de taşımış durumdadırlar. Hibrit araçların günümüzde daha çok tercih edildiğini nedenleri ile birlikte anlatmıştık. Popüler olan hibrit otomobil markalarından bahsedecek olursak;
-
BMW markası bu alanda da ileri gelen markalar arasındadır. Dikkat çekici tasarımı ve sunduğu özellikler ile hibrit araç almayı düşünen gönüllerinde yer edinmiş durumdadır.
-
TOYOTA bir çok aracının hibrit modelini üretmiştir ve satışa sunmaktadır. Başarılı bir ürün geliştiren markanın araçları da tercih edilen araçlar arasındadır. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Fatih ve Beyoğlu ilçelerinin emniyetine, markaya ait ikişer adet hibrit araç iki seneliğine teslim edildi. Bu kampanya dikkat çeken bir kampanya olmakla birlikte, firmanın reklamını oldukça yaratıcı bir biçimde gerçekleştirmiştir.
-
Honda markası, şık tasarımı ve yüksek performansı ile bu yarıştan geri kalmamıştır.
-
Bu alanda otomobil üretimi yapan diğer markalardan bazıları: Suzuki, Opel, Citroen, Chevrolet, Renault vb.
Goguslerimle ilgili fazla sikayetim yoktu, onceden de cok guzel ve buyuk olmasalar da yinede begeniyordum, bana yetiyordu. Ikinci cocugumu 25 yasimda dogurdum, ve iste ozaman gogsumle ilgili hosuma gitmeyen degisimler baslad?. Bebek emzirme donemi bitince, goguslerim sanki havas? bosalm?s balon gibiydiler. Gogsum sarkm?s ve guzelligini kaybetmisti! Moralim s?f?ra indi ve depresyona girdim.
Annem, arkadaslar?m «bekle, zamanla yerine gelir» — dediler, ama vakit gectikce her sey daha da kotulesti. Dogumdan once giydigim dekolte elbiseleri art?k giyemez oldum. Cok cirkin duruyordu. Bir kac kez destekleyici sutyen takmay? denedim, ama hic rahat degillerdi, hem kimi kand?r?yorum ki… Art?k kendimi hic begenmiyordum, aynalardan nefret eder oldum. Esim beni k?rmamak icin yuzume kars? soylemiyordu ama, onun da hosuna gitmedigini biliyordum. Guzel goguslere olan tutkusunu biliyorum.Yavas yavas bu s?k?nt?y? kendime kompleks yapt?m, icime kapand?m. Tabi bu da ozel hayat?m?za yans?d?.
Merhaba Eland Hanım;
Gerçekten başınıza gelenler için üzüldüm. 2013 yılında yurt dışında yaşayan kız arkadaşımında sizin gibi sorunları vardı.Bu sebeple göğüs büyültme ameliyatı olarak çok büyük göğüslere sahip oldu. Yani buraya eski kız arkadaşımın göğüslerinin fotoğrafını koymak istemiyorum ama Porno filmlerindeki sarı saçlı, iri göğüslü bayanları hayal edebilirsiniz. Ayrıca kız arkadaşım iki de bir geceleri Skype üzerinden büyük göğüslerini gösteriyordu. Hatta bu sebeple çoğu zaman işe geç kaldığım oluyordu. Tabi sürekli internetten gördüğüm göğüsler ne işime yarar bunları kontrol edeyim düşüncesiyle 2014 yılında yanına gittim. Ankara Vakko’dan kendisine aldığım tüm elbiseler, gece kıyafetleri birebir üzerine oturdu. Kız arkadaşım ayrıca sutyen kullanabildiği gibi hiç rahatsız olmuyordu. Zaten bu tip ameliyatlarda belli bir süre sutyen kullanılmayacağı gibi, belli bir zaman sonrası da sutyen içine pamuk koymak gerekmekte. Doktorunuzun size bunu söylemesi gerekirdi ya neyse. Eşinizin durumuna gelince; Bence eşiniz göğüslerinizi beğeniyordur ama sizin sürekli göğüslerim kötü beğenmiyorum vs. demeniz sebebiyle sesini etmiyordur. Yani ne desem bilemedim, Türkiye’de olsaydınız, geceleri 30 dk Türk filmi-30 dk cinsel kuvvetlendirici (göğüs büyültüp-küçültücü, kaldırıp-indirici) satan kanallardan alacağınız tek bir ürünle bu sorununuzu çözerdiniz. Tabi halen sorununuzu çözemiyorsanız göğüslerinizi kontrol etmemiz gerekiyor. Sitemize yorum yapıp görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür eder, göğüslerinizin durumu hakkında ki gelişmelerden haberdar olmak isteriz.
80000 tl BÜTÇE ile DMA markalı yerli 100% elektrikli otomobil alabilirsiniz. Bir inceleyin derim. Menzili 280 km.
Merhaba Tolga Bey;
Verdiğiniz bilgi için gerçekten teşekkür ederiz. DMA markalı elektrikli otomobil sistemlerini ilk defa duyduğumuzu belirtmek isterim. DMA elektrikli otomobil sistemlerini en kısa sürede inceleyeceğiz. Sitemize yorum yazıp görüşlerinizi belirttiğiniz için tekrar teşekkür ederiz.
Bütçem 80000 lira civarında,elektrikli otomobil almayı düşünüyorum, 2. El alsam sorun olur mu?ne marka önerisini?teşekkür ederim emeğinize sağlık…
Merhaba Burçin Hanım;
80.000TL bütçe ile sıfır olarak tamamen elektrikli bir otomobil almanız şuanda mümkün değil. Bu sebeple ikinci el hybrid bir araç almanız şuanda daha mantıklı. Şimdilik size Toyota’nın Prius veya diğer modellerini önermekteyim. Sitemize yorum yazıp görüşlerinizi belirttiğiniz için tekrar teşekkür ederiz.