Farlar düzgün göstermiyor. Far sorunsalı ve çözümü

farlarım-yolu-göstermiyorFarlar düzgün göstermiyor. Far sorunsalı ve çözümü

Trafikte en önemli noktalardan birisi de farlardır. Öyle ki, günümüzde gündüz dahi far kullanımı gerekmektedir. Bu durum görüş açımızı arttıracağı için olası tehlikelere karşı daha iyi müdahalelerde bulunmamızı sağlayacaktır. Ne yazık ki trafik kazalarının bir çoğu farların kapalı olması veya iyi göstermemesinden kaynaklanmaktadır. Sürücüler bu duruma alışabilmekte ve önemsemeyebilmektedirler; ancak bu durumda görüş alanları daralacaktır. Olası tehlikeleri algılama seviyeleri düşecektir ve hem kendi hayatlarını, hem de karşılarındaki sürücülerin hayatlarını tehlikeye atacaklardır. Araçlardaki farların dış taraftan olabildiğince silinmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Bu durum en azından dış kısımdan tozlanma, kirlenme, lekelenme gibi durumları önleyecektir; ancak ne yazık ki farlar iç taraflarından da kirlenmektedirler ve bu gibi durumlarda farların içten temizlenmeleri gerekmektedir. Farların iç kısımlarının temizlenmeleri, dış kısımlarının temizlenmelerine göre nispeten daha zordur ve bir takım ekipmanlar gerekmektedir. Ayrıca bu konuda bilgili olmak ta gereksinimlerden birisidir.
Farları düzgün göstermeyen araçlar ile trafiğe çıkmak hem araç sürücüsünün, hem de karşıdaki sürücünün / yayanın hayatını tehlikeye atabilecek unsurlar arasındadır. Araçlarda farlar çeşitli nedenlerden ötürü düzgün göstermeyebilmektedir. Bu durumun en büyük nedeni farların içerisinde oluşan tozlanmadır (kil oluşumu). Bu killer, ampul ısısının farın içerisinde bulunan havayı yakması ile oluşur ve farı kirli gösterir. Farın üst kapağı polikarbon malzemeden üretilmektedir ve üst kapak, farın alt kasasından kolay ayrılmamaktadır. Dolayısıyla farın içinin araç sahipleri tarafından temizlenmesi zor olabilmektedir. Dramer veya ısı tarzındaki ayrıştırıcılar vasıtasıyla kapan ve alt kasanın birbirinden ayrılması ve farın içinin temizlenmesi işlemlerinin uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bu temizleme işlemi yapılırken farın içinde bulunan nikelajlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Farın kirlenmesindeki diğer bir neden ise arka kapakların kırıl olmasıdır. Ampul değişikliklerinin ardından arka kapakların kontrol edilmesi gerekmektedir.

farlarım-düzgün-göstermiyorFarlar Nasıl Temizlenir ve Temizlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Far temizlenirken, öncelikle polikarbon üzerindeki lastik conta sökülür ve polikarbon kısım gövdeden ayrılır. Daha sonra mercekler ve iç kısımdan oluşan bir gövde kalır. Far bakımında polikarbon kısmı ayrıldıktan sonra bu parçanın parlatma işlemi gerçekleştirilir. Çünkü bu kısımda çeşitli çizilmeler, sararmalar meydana gelebilmektedir ve bu durum farları kirli göstermektedir. Polikarbonlar parlatılırken polisaj tekniği kullanılır. Nikelaj ve polikarbon temizliğinin ardından farın mercek kısmının iç ve dışının dikkatlice temizlenmesi, ayrıca ampulün takıldığı soket bölgesindeki merceğin kararmasından dolayı tertemiz görünen farlar düzgün göstermeyebilmektedir. Bu parçanın da belirli bir kilometrenin üzerinde değiştirilmesi gerekmektedir.
Farlarda ışıkla ilişkili olan kısımlar, farlar temiz gözükse bile kirlenmiş, eskimiş, sararmış olabilmektedir. Bu yüzden far temizliklerinin uzman kişiler tarafından doğru bir biçimde yapılması sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde iyi göstermeyen farlarla trafiğe çıkmak güvenliğiniz açısından sakıncalı olacaktır.

Yorum Yaz

*