Previous Story
Gazi Üniversitesi Motor Sporları Topluluğu – GaziMOST
Posted On 07 Tem 2017
Comment: 0
Türkiye’nin en büyük ve en köklü üniversitelerinden birisi olan Gazi Üniversitesi bünyesinde kurulmuş bir öğrenci topluluğunun hikayesini anlatacağım sizlere. Hikaye bir çok kişinin bildiği şekilde bir Türkiye klasiği aslında.
Kuruluş
Yıl 2003. Üniversite İngilizce Hazırlık sınıfına giderken duvarda gördüğüm bir afiş dikkatimi çekiyor. Afişte yeni kurulan Motor Sporları Topluluğu için takım arkadaşları arıyoruz yazıyor. Afişteki telefon numarasını aradığımızda karşımıza geleceğin Ankara Otomobil Sporları Kulübü Başkanı Mesut Sami Bıyık çıkıyor. Hazırlık sınıfında kurduğumuz kemik kadro ile Gazi Üniversitesi Motor Sporları Topluluğu resmen faaliyete geçmiş oluyor. Mesut’un büyük hayalleri kimileri tarafından ulaşılmaz ve saçma olarak nitelendirilirken ben ve benim gibi düşünen arkadaşlar tarafından karşılıksız destekleniyor ve az zamanda boyumuzdan büyük işler yaparak başarılarımız tarih sayfalarında yerini alıyor.
Sonra Mesut Başkan istifa ediyor. Bir başka ekip geliyor. Para kazanma ve şahsi çıkar odaklı davranışlarla Topluluk zarar görüyor. İş öyle bir noktaya gidiyor ki kağıt üstünde ismi Motor Sporları Topluluğu olan bu topluluk Paintball, Gezi organizasyonu, şenliklerde yiyecek içecek satmak gibi topluluk amacıyla kesişmeyen organizasyonlar yapmaya başlıyor. 2008 yılında eski yönetim okuldan mezun olunca Topluluktan geriye kalan enkazın başına Can Hergüner geçiyor. Okulda gönüllü onlarca öğrencinin ve okul dışından bir çok ismin desteği ile topluluk eski parlak günlerine geri dönüyor. Ücretsiz eğitim organizasyonları, yarışlara seyirci götürme, üniversite bünyesinde ralli takımı kurma gibi bir çok atılım bu dönemde yapılıyor.
Topluluğun Geçmişteki Başarılarından Bazıları:
– 2003 Redbull Üniversiteler Arası Karting Şampiyonası Anadolu Birinciliği
– 2005 Ankara’nın gelmiş geçmiş en büyük Gokart organizasyonunu gerçekleştirdik.
– 2008 Çelebi Deli tarafından Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitimi gerçekleştirildi.
– 2009 Gazi Üniversitesi içerisinde gerçek bir ralli otomobili sergilendi.
– 2009 Gazi Üniversitesini temsilen Türkiye Ralli Şampiyonasında N2 sınıfında İkincilik
– 2010 GaziMOST’u temsilen A7 Sınıf Birinciliği
– 2003 – 2012 yılları arasında Burak Kocamangil, Özcan Özalp tarafından Pist Sürüş Teknikleri Eğitimleri verildi.
– 2009 – 2013 yılları arasında Can Hergüner tarafından Ralli ve Co-Pilotluk Eğitimleri Gerçekleştirildi.
– Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitimleri ile binlerce birey bilinçlendirildi.
– Co-pilotluk ve Ralli Eğitimleri ile Spora bir çok pilot ve co-pilot kazandırıldı.
– 2011 yılında Topluluk kendine sponsor buldu.
– 2011 senesinde Türkiye’de ilk ve tek olarak mekanikerinden co-pilotuna, pilotundan takım direktörüne kadar üniversite öğrencilerinden oluşan, kendi branşında özel olarak eğitimler almış “Üniversite Ralli Takımı” hayali gerçek oldu.
– 2003 – 2015 yılları arasında TOSFED Gözcü – Gözetmen Eğitimlerinin birçoğu Gazi Üniversitesinde yapıldı.
– Gazi Üniversitesindeki TOSFED Eğitimlerinden onlarca hakem, gözcü ve gözetmen yetişti.
Hikayenin Sonu
Demiştim ya hiç bir başarı cezasız kalmaz diye. Hikaye bu şekilde yarım bırakıldı. Okul bize destek olmadı. Kendi imkanlarımızla sponsor bulup okul okul takımı olarak davet edildiğimiz Kıbrıs Rallisi için tüm hazırlıklarımız hiçe sayılarak son hafta size destek olamayacağız dendi. İstediğimiz sadece konaklama ve eski bir Ford Transit minibüsün 1 haftalığına bize tahsis edilmesi idi.
Bazı öğrenciler topluluklarını temsilen yurt dışı haftalar süren gezilere gönderildiler. Bu dönemde giden öğrencilerin devamsızlıkları alınmadığı gibi, mazeret sınavına girmeleri sağlandı. BU derslerin tamamından başarılı oldular. 2010 yılında Dünya Ralli Şampiyonası Türkiye ayağı olan “Rally of Turkey” yarışına ülkemizi temsil eden ekiplerden birisi olarak katıldığımızda ise mazeret sınavına girmek için ciddi mücadele verdik. Mazeret sınavında ise karşımıza puanları yazmayan sorular çıktı. Hocaya sorular kaç puan diye sorduğumuzda pişkin pişkin “Yapamadığın soruya daha fazla puan vereceğim için puanları yazmadım” cevabını almıştım. Üzerine “yarışa gittin, sana madalya mı takmamı bekliyorsun?” diye aşağılanmıştım.
Topluluk odamız elimizden alındı. Bir çok topluluğun aksine aktif olarak kullandığımız, içinde küçük bir kütüphanemiz olan, tarihsel yarış haberlerini, dergilerini ve videolarını arşivlediğimiz topluluk odamız kapatıldı. Tüm bu arşiv okula gelen yıkım ekibi tarafından enkaz altında bırakılarak yok edildi.
Sosyal seçmeli ders olarak tasarladığımız “Güvenli Sürüş Teknikleri” dersini okulun öğrencilere sunması için yaptığımız çalışmalar karşılıksız kaldı. Bu dersi gönüllü olarak verebilecek Eğitim Lisansına sahip kişileri bile ayarlamıştık üstelik.
Maddi ve manevi karşılık beklemeden verdiğimiz, okul yönetiminden izin alarak “Güvenli Sürüş”, “Co-pilotluk ve Ralli” eğitimlerimizin afişlerini farklı fakültelere astığımız için bir grup öğrenciden tehdit telefonu aldık.
Sonuç olarak geriye dönüp baktığımızda şu an aktif olarak yarışabilen bir kaç sporcu, bu sporda fiilen görev alan ve başarılı olan onlarca kişi, eğitimlerimiz ile bilinçlenmiş yüzlerce insanı görüp en azından emeklerimiz boşa gitmedi diyebiliyoruz. Hayallerimiz çok daha farklıydı. Fazla geldi, bizden değilsiniz dediler, izin vermediler.
Can HERGÜNER