• AnaSayfa
  • MR Kültür
  • Teknik Bilgi
  • Otomobillerin Teknik Özellikleri
  • Haberler
  • Yurt Dışından Araç Getirmek
  • Otomobil Terimleri Sözlüğü
facebook
twitter
youtube
google_plus
email
info@modifiyeruhu.com
  • AnaSayfa
  • MR Kültür
  • Teknik Bilgi
  • Otomobillerin Teknik Özellikleri
  • Haberler
  • Yurt Dışından Araç Getirmek
  • Otomobil Terimleri Sözlüğü
YENİ YAYINLAR
Fiat 131 Mirafiori ABARTH Gr.4 Restorasyon Projesi
Saab 900NG Restorasyon Projesi
Rover 220 Turbo Restorasyon Projesi
Alfa Romeo GTV Spider Teknik Özelliği (1993-2004)
Alfa Romeo GTV Teknik Özelliği (1993-2004)
Alfa Romeo 164 Teknik Özelliği (1987-1998)
Alfa Romeo 155 Teknik Özelliği (1992-1998)
Axon
Autobianchi
Austin

Gürcistan’dan Araba Getirmek

Posted On 06 Nis 2016
By : ModifiyeRuhu
Comment: 0
Tag: Gürcistan Plakalı Araç Satın Almak, Gürcistan'dan Araba Almanın Yöntemleri, gürcistandan araba getirmek, Yurt Dışından Araba Almanın Yöntemleri

Gürcistan’dan Araba Getirmek (Videolu Haber)

Değerli ModifiyeRuhu.com takipçileri bu konu hakkında ne kadar bilgilendirme makalesi yazdığımızı gerçekten hatırlamıyoruz. Ben beş veya üzeri makale yazdığımızı düşünüyorum. Yanıtladığımız sorular ve telefon görüşmelerini tahmin etmek gerçekten mümkün değil.

gurcistan-plakali-arac-almak

Birde trafikte gördüğüm Gürcistan veya Bulgaristan plakalı araçların sahiplerinin veya bu araçları almak isteyen kişilerin konuşmalarına şahit olunca “Hayaller Terminatör Gerçekler Mutfak Robotu” dememek için kendimi zor tutuyorum. Hatta başımdan geçen bir olayı sizlere anlatabilirim.
2 hafta önceydi A.Öveçlerden – Batıkent tarafına doğru yol alırken biraz daha sakin yoldan gitmek için Sakıp Sabancı Bulvarından Şaşmaz, oradanda Batıkent’e geçeyim dedim. Şaşmaza girdiğimde benzinimin azaldığını fark eder etmez Türk Petrol’e girdim (İleride ki Shell’e kadar gitmedim normalde Shell’den başka benzin almam)
– Benzinlik Görevlisi  : Abi ne kadarlık olsun?Arabanın markası ne? İlk defa gördüm bu araba iyi gidiyor mu?
-100 TL lik olsun. “V Power diyecektim yanlış yerdeyiz :)” Arabamın markası Saab…Ehh işte ! O sırada Gürcistan Plakalı bir Bmw geldi. E46 M3 olabilir çok ilgilenmedim açıkcası.
Ondan sonra benzinlik görevlisi ve arkadaşların hayalleri havada uçuştu…
Benim arabamın benzinini dolduran görevli, diğer arkadaşına bağırarak ! Abi !Abi ! koş gel gel !!! Gürcü plakalı Bmw geldi. Daha dakika geçmeden aracın sahibine kardeş hayırlı olsun Gürcistan’dan mı aldın?
– Aracın sahibi (Net duymamamla birlikte) : Evet…….
– Diğer gelen benzinlik görevlisi, benim aracımla ilgilenen arkadaşına : Yaw bizde getirelim Bmw M3 ………… konuşma uzar gider(O sırada tüm benzinlik görevlileri M3’Ün başına yığılır, aracın sahibi kuşkulu şekilde etrafına bakar, toplu bir şekilde konuşma olur, hepbirlikte Gürcistan’dan araç getirecekleri kanatine varırlar, benim aracın benzini dolar) 
– Ben : Kardeş ! Kardeş bir bak benzin doldu ! Bakan olmaz …Herkez Bmw ile ilgilenir…Ben pompasını da fişinide der kendi işimi kendim görüp çıkar giderim =) (Kim duyacak adam Gürcistan plakalı Bmw alıyor ve sonrası…)
Sonuç o ki kanser vakası gibi bir şekilde kulaktan kulağa bu olay yayılmakta ve her geçen gün kurbanların sayısı artmakta.
Bunları okuduktan sonra hızlıca konuya girmek gerekirse soru şu : “Gürcistan’dan Araba Getirebilir Miyim?”
Soruya verilecek yanıt aslında çok basit fakat bazı haber içerikleri ve çarpıtılması nedeniyle halkımız gerçekleri görmekte zorlanıyor. Üstelik bu haberi yapan ulusal kanal olup net bir açıklama yapamadıysa durum gerçekten daha da vahim bir hal almakta. Bu haberleri kullanan bazı şark kurnazları daha basit bir şekikde vatandaşlarımızı dolandırabiliyor. 2015 yılının Kasım ayı içerisinde yayınlanan haberide örnek gösterebiliriz.

Vatandaşlarımızı Dolandırmada Kullanılan Haber :


Şimdi 2 dakika 35 saniyelik videoyu izlediğimizde T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kanunlarını bilmeyen bir kişinin bu haberi yaptığını anlamamız çok kolay. Daha doğrusu şöyle diyelim bir oradan bir buradan haber yapılmış. Aracı getirebilirsiniz derken sonlara doğru araç getirmenin yasal olmadığından bahsediliyor. Turistik Amaçlı araç getirmek için öncelikle yurt dışında yerleşik olma şartı aranmakta. Yerleşik olmanın yanı sıra kişinin 1 yıl içerisinde en az kesintisiz olarak 185 gün yurt dışında da kalması gerekiyor. Zaten Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından kimlerin araç getirebilir soruna T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yanıtı şöyledir. “29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar gereğince Olağan durumda Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet eden, diğer bir ifadeyle yerleşik olan kişiler ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından geçici olarak getirebilirler.”
Bu tür haberlere ilişkin ayrıca T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 25 Kasım 2015 Çarşamba günü aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

Yurtdışından Getirilen Kişisel Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarının Türkiye’deki Kalış Süresi 6 Aydan 24 Aya Çıkarıldı, ANCAK DOLANDIRICILARA DİKKAT!

13/10/2015 tarihli ve 29501 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2015/8113 sayılı 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına verilen geçici ithal izni süresi altı aydan yirmi dört aya çıkarıldı.

Buna göre, yurt dışında ikamet eden kişilerin getirdiği taşıtların 730 gün (iki yıl) süreyle Türkiye’de kalabilmesi mümkün olup bu sayede özellikle gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye’de araçlarıyla daha uzun süre kalabilmelerine imkan sağlanmıştır.

Kimler bu haktan yararlanabilir?

Bu haktan yararlanarak yabancı plakalı taşıt getirebilmek için kişinin son 1 yıl içinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunması gerekmektedir. Bu sebeple Türkiye’de yerleşik kişilerin geçici ithalat rejimi kapsamında yabancı plakalı taşıt getirmesi, başkasının getirdiği taşıtı kullanması veya adına vekaleten taşıt getirilmesi mümkün değildir. Bu gibi ihlallerin tespiti halinde kişilere cezai müeyyide uygulanmaktadır.

Vekaleten yurtdışından taşıt getirilmek istenmesi halinde de mülkiyet sahibinin ve taşıtı getirenin son 1 yıl içinde 185 gün yurtdışında kalma şartını sağlaması gerekmektedir.

Geçici ithal edilen kara taşıtları, taşıt sahibinin yurtdışında yaşayan eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce (eş, çocuklar, anne-baba) kullanılabilmektedir. Ancak getirilen taşıt bırakılarak yurtdışına çıkış yapılmak istenmesi halinde izlenmesi gereken iki yol mevcuttur. Taşıt ya gümrük gözetimine bırakılmalı ya da en yakın gümrük idaresine taşıtın başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin taahhütname verilmelidir. Bu sebeple yurtdışından taşıt getiren kişilerin Türkiye’den taşıtsız çıktıklarında taşıtlarını eş, dost, akrabanın kullanımına bırakması gibi bir durum Gümrük mevzuatının ihlali anlamına geleceğinden, mağduriyet yaşanmaması için bu hususa özellikle gurbetçi vatandaşlarımızca dikkat edilmesi gerekmektedir.

Dolandırıcılara dikkat!

Kamuoyunda sürelere ilişkin yapılan bu düzenlemenin yurtdışından ucuz araç getirilerek kullanmanın önünü açacağı ve herkesin bu haktan yararlanabileceği şeklinde bir algı oluşmuştur.

Bu algı yanlış olduğu gibi bu düzenlemeyi fırsat bilen dolandırıcılar bazı internet siteleri ve oto galerileri, vatandaşlarımızın yurtdışından düşük ücretler ödeyerek alacakları lüks araçları Türkiye’de sorunsuz olarak kullanabileceğine ilişkin yanlış bilgiler sunmaktadırlar. Bu işlemler için yurtdışına dahi çıkılmasına gerek olmadığı ve belli bir komisyon karşılığında işlemlerin kendilerince yapıldığını belirtmektedirler. Dahası getirilecek taşıta verilecek sürenin bitiminde taşıtı kullanmaya devam etmek için giriş-çıkış işlemi yapılmasının yeterli olduğunu iddia etmektedirler.

Bu iddialar vatandaşlarımızı kandırmaya yönelik olup tamamen Gümrük mevzuatına aykırı bilgiler ihtiva etmektedir. Bakanlığımız birimlerince bu tür usulsüz kullanımlar tespit edilerek araçların yurt dışı edilmeleri sağlanmaktadır.

Türkiye’de yerleşik kişilerin bu haktan yararlanarak, yurtdışından kendi adlarına yabancı plakalı bir taşıt getirmesi mümkün olmayıp bu durum mevzuat hükümlerinin ihlali anlamına gelmektedir.

Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için dolandırıcıların bu tür iddialarına itibar etmemeleri gerekmektedir.

Değişiklikten önce geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye’ye getirilen taşıtların durumu ne olacak?

Geçici ithal edilen kara taşıtlarına verilen sürelerin yeniden düzenlenmesinin ardından uygulamada yaşanabilecek tereddütleri önlemek için 14/11/2015 tarihli ve 29532 sayılı Resmi Gazete’de Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 3) yayımlanmıştır.

Buna göre 13/10/2015 tarihinden önce Türkiye’ye getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarından henüz süresi dolmayanlara verilen süre en yakın gümrük idaresine başvurulması halinde 730 güne tamamlanacaktır. Ancak süresinin tamamını kullanmadan taşıtıyla birlikte yurtdışına çıkış yapan kişilerden, Türkiye’ye taşıtıyla tekrar gelenlerin son 1 yıl içinde 185 gün yurtdışında kalma şartını sağlamaması halinde taşıtına süre verilmeyecektir.



  • google-share
Previous Story

AB Vizeleri Kalkınca Yurt Dışından Araba Getirilir Mi?

Related Posts

Gürcistan, Bulgaristan Plakalı Araç Kullanmak?
390

Gürcistan, Bulgaristan Plakalı Araç Kullanmak ?

Posted On 09 Kas 2014
, By ModifiyeRuhu

Yorum Yaz Cevabı iptal et

*
*

Yurt Dışından Araç Getirmek

2

AB Vizeleri Kalkınca Yurt Dışından Araba Getirilir Mi?

AB Vizeleri Kalkınca Yurt Dışından Araba Getirilir Mi? Değerli ModifiyeRuhu.com takipçileri 2 yıla yakın zamandır Gürcistan, Bulgaristan ve diğer
Posted On 30 Mar 2016
8

Yabancı Plakalı Araçların Yurtta Kalma Süresi

Yabancı Plakalı Araçların Yurtta Kalma Süresi ModifiyeRuhu.com olarak yurt dışından getirilen araçlar hakkında sizler için doğru bilgileri
Posted On 14 Ara 2015
1.077

Yabancı Plakalı Araçların Türkiye’deki Kalış Süresi 24 Ay Oldu !

Yabancı Plakalı Araçların Türkiye’deki Kalış Süresi 24 Ay Oldu ! İLGİLİ BAKANLAR KURULU KARARINI İNDİRMEK İÇİN : 4458 Sayılı Gümrük
Posted On 13 Eki 2015

Otomobil Sözlüğü

0

Y Harfi Otomobil Terimleri Sözlüğü

Yağ: (Almanca: Öl) (Fransızca: Huile) (İngilizce: Oil): Bağıl devinimli parçalar arasına konarak kaymayı kolaylaştıran, sürtünme ve aşınmayı
Posted On 06 Tem 2021
0

V Harfi Otomobil Terimleri Sözlüğü

V-Kayışı: (V-bantı) (Almanca: Keilriemen) (Fransızca: Courroie en V, courroie tropezoidale) (İngilizce: T-belt): Kesiti yamuk biçiminde, içi
Posted On 06 Tem 2021
0

Ü Harfi Otomobil Terimleri Sözlüğü

Üçteker: (Triportör) (Almanca: Dreiradlieferwagen) (Fransızca: Triporteur) (İngilizce: Three wheel van): Üç tekerlekli küçük yol taşıtı. Üfleç:
Posted On 06 Tem 2021
Sitede belirtilen tüm marka, model ve alt modellerin tüm hakları marka sahibine aittir. Sitede sadece ürün tanımlama amacı ile kullanılmıştır. Sitemizde yayınlanan içerik, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
© Copyright 2013-2022, Modifiye Ruhu.
Web Tasarımı ve Web Hosting Hizmeti