Motor kapağı nasıl boyanır? Motor aksamları nasıl boyanır?
Facebook, Google+, Twitter veya internet ortamında gördüğümüz araba motorlarına temizliğinden ve görünüşlerinden dolayı her zaman imrenmişizdir. 2005 model ve üzeri arabaları saymazsak görünüş olarak arabalarımızın motorları hayli berbat bir halde. Peki, arabalarımızın motorlarını nasıl eski haline getirebiliriz.
Bunun için bir önceki yazımızda motorun nasıl temizleneceğini anlatmıştık. Motor üzerindeki yağların temizlenmesiyle ortaya çıkan eskiyen motor görüntüsünü ilk gün fabrikadan çıktığı gibi yapmaya çalışacağız. Bu sebeple motorumuzun görüntüsünü yenilemeye motor kapağından başlayacağız ve bunun için toplam masrafımız 20 TL civarında.
* 1 kutu Sprey boya (Önerilen 300 derece ve üzeri ısıya dayanıklı, bizim kullandığımız sprey boya yaz aylarından kalma demir boyamak için aldığım, yüksek ısılara dayanıklı olmayan ve içinde tahmini 100-150ml boya olan bir kutuydu)
* 1 Adet 100 lük, 1 Adet 220 lik kum zımpara
* 2-3 adet naylon poşet , gazete kağıdı
* Üstüpü veya bez
* Kağıt bant veya pvc bandı
* Sökme takma işlemleri için alet takımları
* Opsiyonel olarak extra parlaklık isterseniz Polisan Hi-Pro Sprey vernik
ÖNEMLİ NOTLAR : * Boyama işlemi yaparken hava sıcaklığı Ankara’da -1 dereceydi. Boyanın kurumasında herhangi bir sorun olmadı sadece ortamın tozsuz ve kuru olmasına özen gösteriniz. Boya yapacağınız sırada aracınızı bu tür ortamlardan uzak tutunuz.
* Boyama işlemini tamamladıktan sonra motor kapağını 2-3 saat açık tutun. Eğer motor kapağınızın üzerinde yangın bezi varsa bunun yırtık ve sarkık olmadığını kontrol edin. Zira buradan motor kapağına hayli bir toz ve pislik inmekte. Eğer motor kapağını erken kaparsanız yırtık olan parçalar motor kapağına temas ederek boyanızı berbat edebilir.
1.Adım : Arabamızın bujilerini koruyan kapağı ve buji kablolarını sırasıyla söküyoruz. (Eğer buji kablolarının sırasını karıştıracağınızı düşünüyorsanız, kağıt bant üzerine numaralar vererek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.)
2.Adım : Arabamızın motor kapağı kısmına yakın hava filtresi kutusunu ve tertibatını, varsa yağ kapağını çıkartıyoruz.
3.Adım : Motorumuzun zımpara tozuna ve boyaya maruz kalmaması için poşetle izolasyonunu yapıyoruz.
4.Adım : Bir parça aldığımız 220’lik kum zımparayla motorumuzun kapağını ve ek tertibatlarını boya kabarcığı ve şişkinlikler kalmayacak şekilde zımparalıyoruz. (220’lik zımparayı seçme nedenimiz motor kapağının üzerinde yer alan kabarmış boya parçalarını rahatlıkla temizlemesi)
5.Adım : 220’lik zımparanın ardından motor kapağının daha düzgün pürüzsüz olması için 100’lük kum zımparasıyla tortu kalmayacak şekilde zımparalama işlemini gerçekleştiriyoruz. Zımparalama işlemini gerçekleştirirken pürüzleri kontrol etmemiz için üstüpüyle motor kapağını sık sık silmenizi öneriyoruz. Motor kapağının zımparalanması bittikten sonra üstüpü veya bezle motor kapağını toz kalmayacak şekilde temizliyoruz.
6.Adım : Zımparalama işlemini ve temizliğini bitirdik. Boya aşamasına geçeceğiz fakat boya olmaması gereken yerler var. Örneğin aracımızın logoları gibi. Bu aşamada kağıt bandımızla logoların üzerini kapatıp logonun şeklini alacak şekilde kenarlarını maket bıçağıyla kesiyoruz.
7.Adım : Artık boyama işlemine geçiyoruz. Boyama işlemine geçerken başlangıç noktamızı belirliyor ve ince bir tabaka şeklinde ilk kat boyama işlemini yapıyoruz. İlk ince kattan yaklaşık 5-10 dakika sonra ikinci kat boyamızı yapıyoruz. Bu şekilde aralıklarla 4 kat boya attıktan sonra motorumuzun kapağı ve ek tertibatlarının boyama işlemi tamamlanıyor.
8.Adım : Boyamız kuruma aşamasındayken yani boyamızın son katını yaptıktan 10 dakika sonra motorumuzun boya değmeyecek kısımlarını söküyoruz. Bu adımdan sonra isterseniz montaj işlemini tamamlayabilir ve boya aşamasını sonlandırabilirsiniz. (Bizim yaptığımız uygulamada vernikle motor kapağına parlak bir görünüm vereceğimizden işlemlerimize devam ediyoruz.)
9.Adım : Motor kapağına artık kalıcı bir parlaklık kazandırmak gerekiyor. Boyamız halen kuruma aşamasındayken yani ıslakken üzerine vernik atarak verniğin boyaya iyice tutunmasını sağlıyoruz.
10. Adım : Vernik atıldıktan 2 saat sonra buji kablolarımızı ve kuruyan parçalarımızı takarak boyama işlemini sonlandırıyoruz.
Modifiye Ruhu olarak motor kapağı nasıl boyanır? motor aksamları boyanır mı? motor boyanır mı? motor kapağı boyama? gibi sorularınıza yanıt bulmaya çalıştık. 1 yılı aşkın bir zamandır evde mevcut olan bir sprey boyayla motor kapağını iyi kötü boyadık. Çokta kötü bir boyama işlemi olmadığını düşünüyor ve sizlerin bizden daha iyi boyama işlemini yapacağınızı biliyoruz. İlerleyen dönemlerde motorumuzun görünümünü değiştirmeye devam edeceğiz bizi takip edin.