Değerli ModifiyeRuhu.com takipçileri teknik bilgi köşemizde bu hafta stop lambasının nasıl tamir edileceğini yaşadıklarımla anlatmaya çalışacağım. Bir kaç hafta önce arabamla Batıkent’ten Cebeci’ye malzeme götürdüm. Tabi Ulus’un arka taraflarından dolaşınca epey sarsıntılı bir yolculuk geçirdim diyebilirim. Malzemelerimi indirip bagaj kapağını kapattığım sırada arka stop lambası yerinden çıkarak düşme pozisyonuna geldi. Düşmedi ama arabayla birkaç metre gitsem kendiliğinden kopup düşecek. Bahanem yol bozuklukları sebebiyle stop lambasının kırıldığı olsun. Neyse efendim lamba düşmeden kendim biraz zorlayıp parçayı yerinden kopardım. Tabi bu işlemi yaptığım için lamba ana ünitesi bagajın içerisine kaçtı. Fazla umursamadan arabamı üst stop lambası olmadan 20 güne yakın kullandım. Bu sırada nisan yağmurları neticesinde hem bagaja doldu hemde stop mekanizması oksitlendi. Parçanın oksitlenmesini günler sonra öğrendim. Parçanın fiyatı nedir ne kadardır derken ufak bir stop lambasının Türkiye fiyatının 500TL civarında olduğunu öğrenince kendim tamir edebilir miyim düşüncesi oluştu. Sonuçta kaybedeceğim birşey yoktu. Arabamın stop lambası zaten kırık durumdaydı daha ne kaybedebilirdim ki?
Lafı fazla uzatmadan stop lambası tamirini adım adım anlatalım…
1.Adım: Öncelikle ihtiyaçlarımızı belirliyoruz. Bu sebeple parçaları dizerek gereksinim listesi oluşturalım. Benim arabamın stop lambası için 1 adet japon yapıştırıcı, birazcık karbonat, siyah silikon, 1 tüp azda olsa parlak jant boyası, pas çözücü, ampüllerin yenileri, kağıt bant, zımpara, maket bıçağı ve diş fırçası gerekiyor. Zaten bu malzemelerin çoğusu evde mevcut. Hatta bazı malzemeleri stop lambanızın durumuna göre kullanmayada bilirsiniz.
2.Adım: İlk başta stop lambasının anaünitesini iyice zımparaladıktan sonra arka tarafında ampül duylarının yerleşeceği bölümü pas çözücü, zımpara ve maket bıçağıyla iyice kazıyoruz. Buradaki oksitlenmeyi temizleyemezseniz ampülleriniz fren esnasında yanmayacaktır. Kısacası arka stop lambanız çalışmayacaktır. Stop lambanız kırık olduğu halde çalışmıyorsa, arka stop lambasının çalışmamasının sebebi kenarlardan veya terleme sonucu oluşan oksitlenmenin duy temas noktalarını paslandırarak işlevsiz hale getirmesidir.
3.Adım: Zımpara işlemi tamamlandıktan sonra kağıt bant ile maskeleme yapıyoruz. Ardından ana ünitenin ışık yansıtacak bölümünü jant boyasıyla boyuyoruz.
4.Adım: Bu adımda kırmızı stop lambası camının kenarındaki lastik contayı temizledikten sonra ana üniteye karbonat japon karışımıyla tuturma işlemini gerçekleştiriyoruz. Önce karbonatı iki parçanın birleşim noktasına hafif döküyoruz. Bu işlemin ardından karbonatın üzerine japon yapıştırıcısı dökerek parçanın birbirine kaynamasını sağlıyoruz.
5.Adım: Ana ünitemiz için 4 adet Osram marka ampül alıyoruz. Yeni ve eski ampül arasındaki farkı görüyorsunuz. Oksitlenmenin sonucu…
6.Adım: Bu adımda stop lambamızın camını kağıt bant ile izole ediyoruz. Ardından stop lambasının çevresine komple siyah silikon çekiyoruz. Böylelikle stop lambasının su almasının önüne geçtiğimiz gibi buharlaşmasınıda önlemiş oluyoruz.
7.Adım: Stop lambasının çevresindeki silikon kuruduktan sonra montaj işlemini gerçekleştiriyoruz. Gördüğünüz gibi parçamızın tamir olduğunu anlamanız mümkün değil. Başka bir teknik bilgi makalesinde görüşmek üzere…