Previous Story
Yabancı Plakalı Araçların Yurtta Kalma Süresi
Posted On 14 Ara 2015
Tag: azerbaycan plakalı araç getirmek, gürcistan plakalı araç ve gümrük işlemleri, yabancı plakalı araç getirirken nelere dikkat etmeliyim, Yabancı Plakalı Araç Kaç Gün Türkiye'de Kalabilir, Yabancı Plakalı Araç Türkiye'de Kaç Ay Kalabilir, yabancı plakalı araç ve gümrük işlemleri, yabancı plakalı araçların türkiyede kalma süresi
Yabancı Plakalı Araçların Yurtta Kalma Süresi
ModifiyeRuhu.com olarak yurt dışından getirilen araçlar hakkında sizler için doğru bilgileri vermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda araştırmalarımız sonucu Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgi notunu sizler için paylaşıyoruz.
YABANCI PLAKALI KİŞİSEL KULLANIMA MAHSUS KARA TAŞITLARIYLA İLGİLİ BİLGİ NOTU
1 – KULLANIMLA İLGİLİ DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Yolcularımız bu konuda ilgili detaylı bilgiyi Müsteşarlığımızın www.gumruk.gov.tr veya Başmüdürlüğümüzün www.edirnegumruk.gov.tr adreslerinden alabilirler. Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin 1 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliğinin (27913 sayı ve 22 Nisan 2011 günlü Resmi Gazete) incelenmesini özellikle öneriyoruz. Burada kendileri için çok yararlı bilgilere soru-cevap tarzında yer verilmiştir.
Yurt dışından kişisel kullanıma mahsus araçlarıyla yurda giren yolcularımızın bu araçlarını Türkiye’de hangi sürelerle kullanabilecekleri girişte bilgisayar sistemi tarafından hesaplanmakta ve gümrük memuru tarafından pasaportlarına kaşe basılarak yazılmaktadır. Bu sürenin bitim tarihi geçmeden taşıtınızı her hangi bir gümrük müdürlüğüne teslim etmeniz veya yurt dışına çıkarmanız gerekmektedir. Yolcularımız bu süreleri mutlaka okumalı ve ona göre hareket etmelidir. Bazı yolcularımızın bu sürelere dikkat etmedikleri ve yurda her girişinde aracının 24 aylık yurtta kalma süresi verildiğini düşündükleri ve daha sonra gümrüğe geldiklerinde süreyi aştıkları için ceza ödemek durumunda kaldıkları anlaşılmaktadır.
Süreyi ellerinde olmayan mücbir nedenlerde (doğal afetler, çalınma hastalık, ölüm vb.) dolayı geçirmiş iseler bu durumlara ilişkin geçerli belgeler gümrük idaresine sunulduğunda ceza verilmez. Ancak, yolcunun “pasaporta yazılan süreden haberim yoktu, buna dikkat etmedim, ben süremin yeterli olduğunu düşünüyordum” tarzı beyanları onun gereken dikkat ve özeni göstermediği anlamına geldiğinden ceza uygulanmasına engel teşkil etmez.
Taşıtınızı Türkiye’de yalnızca, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşiniz, anne babanız veya çocuklarının kullanabilir. Bunun dışında ancak, yolculuk süresince sizin de taşıtta bulunmanız kaydıyla başkaları tarafından kullanılmasına izin verilir.
Vekaletname vererek taşıtınızı başkasının kullanımına bırakamazsınız. Taşıtın başkası tarafından yurt dışı edilmek istenmesi halinde en yakın gümrük müdürlüğüne başvurarak taşıt kaydının ilgili kişi adına devredilmesi gerekir. Bu devir işlemi yapılmadan sınır gümrük idaresine vekaletname ile dahi olsa gelindiğinde; usulsüz kullanımdan dolayı ceza ödeme ile karşı karşıya kalacaktır.
Süresi içerisinde olmak kaydıyla, yurt dışına taşıtsız olarak çıkmanız gerektiğinde bulunduğunuz en yakın gümrük müdürlüğüne başvurarak taahhütname vermek ya da taşıtınızı gümrük müdürlüğüne geçici olarak teslim etmek suretiyle taşıtsız olarak yurt dışına çıkabilirsiniz. Taahhütname vererek çıkmanız durumunda yurt dışında bulunduğunuz süreler taşıtınızın yurtta kalma süresine ilave edilmez.
Taşıtlara verilen sürelerin 2 yıla çıkarılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
2 – KİŞİSEL KULLANIMA MAHSUS ARAÇLARIN, USULSÜZ KULLANIMI VE SÜRELERE AYKIRILIKLARDA UYGULANACAK CEZALAR
Karara bağlanan para cezası peşin olarak ödendiğinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 17/6 maddesine istinaden cezanın 3/4 (dörtte üçü) tahsil edilir.
Iyi aksamlar yunanistan vatandaşiyim Türkiyede oturumla kaliyorum aracimda Türkiyede gumrüğe sordum 24 ay kala bilir aracniz denildi bu konuda veni bilgilendirw bilirmisiniz?
Merhaba Seyhan Bey;
Sürekli yasa ve mevzuatlar değiştiğinden dolayı sorduğunuz soruya net cevap veremeyeceğiz. Şuanda en doğru ve detaylı bilgi için T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çağrı Merkezi’ni aramanız gerekmektedir.
Çağrı Merkezi +90 312 444 8 482 (Yurtiçinden arayan vatandaşlarımızın alan kodu çevirmeden araması gerekmektedir)
Sitemize yorum yapıp görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür ederiz.Sitemize yorum yapıp görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür ederiz.
mustafa durukan yurt disinda suresiz oturmam var ve emekliyim arabamla turkiyeye geldim arabamla 24 ay kalmam lazim ehliyetimle 1 sene surme hakkin var diyorlAR TEKRAR giris cikis yapmam lazimmis ne derce dogru oldugunu ogrenmek istiyorum
Merhaba Sn.Mutafa Durukan;
Yurt dışından araç getirme hakkında web sitemizde detaylı bilgiler mevcuttur. https://www.modifiyeruhu.com/yurt-disindan-arac-getirmek ilgili sayfadan araç getirme hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Sitemize yorum yapıp görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür ederiz.
mustafa urukan Almanyada süresiz oturmamvar arabamla türkiyedeyim buarabami türkiyede 24 ayicerisinde kacaykullanabilirim
Bana tirafik polisleri bir aykullanabilirsiniz dediler veyakut yurtdisinacikman vegeri girmenlazim dediler
mustafa urukan Almanyada süresiz oturmamvar arabamla türkiyedeyim buarabami türkiyede 24 ayicerisinde kacaykullanabilirim
Bana tirafik polisleri bir aykullanabilirsiniz dediler veyakut yurtdisinacikman vegeri girmenlazim dediler
almanyada süresiz oturumum var ama altı ay türkiyede kalıyorum iki hafta almanyada kalıp tekrar türkiyeye dönüyorum oğlum adına vekalet alarak araba getirip iki yıl türkiyede kullanabilirmiyim
Merhaba Mehmet Bey;
Türkiye’de yaşayan kişilerin yabancı plakalı araçları vekaletle kullanması mümkün değildir. Sitemize yorum yapıp görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkür ederiz.